torstai 19. kesäkuuta 2014

19.6 2014

Ensin täytyy vähän hehkuttaa - ensimmäistä kertaa on nyt kahdesti punnituksessa keskimmäinen numero ollut viitonen eli laskusuunnassa ollaan! Itse asiassa olin jopa hieman hämmästynyt moisesta harppauksesta, mietin jopa että onko kaikki kunnossa kun nyt paino taas laskee noin..Mutta pitää olla tyytyväinen, enhän suinkaan ole vielä tavoitteessa! Toisaalta - olen nyt suurin piirtein puolessa välissä, se on jo aikamoinen saavutus! Hyvä minä :D

Lupasin vastailla kysymyksiinne, sikäli kuin niitä tulee. Kaksi kysymystä oli ilmestynyt kommenteihin:

Päivi kysyi:

"Minulla on menossa neljäs paastopäivä. Toistaiseksi olen syönyt pääasiassa kasvissosekeittoa, kananmunia ja kinkkua, tänään ekan kerran söin aamiaiseksi kaurapuuroa. Miten koet ruokavalion vaihtelevuuden, onko se tärkeää, vai onko helpompi paastopäivinä syödä tutun kaavan mukaan? Pelkään hieman, että jos kovin paljon uraudun tähän samaan settiin niin voi alkaa keitto ja munat tökkimään... ;) "

Ensiksikin, onnittelut Päivi hienosta alusta, siitä se lähtee! Kysymyksesi oli mielenkiintoinen, koska olen itsekin miettinyt samaa. Jossain määrin ovat paastopäivien ateriat muuttuneet "tutuiksi ja turvallisiksi", osittain johtuen kai laiskuudesta mutta toisaalta myös siitä, että kun kerran on tarkastanut joidenkin ruokien kalorit, ei tarvitse sitten enää laskea ;) Paikalliseen kirjastoon oli ilmestynyt Mimi Spencerin 5:2-keittokirja ruotsin kielellä ja lainasin sen innoissani, ajatuksena oli että paastopäivien päivällisiin voisi saada hieman monipuolisuutta. Olihan siinä hienoja reseptejä - mutta ei ole tullut niitä juuri kokeiltua. Luulenpa että itse kannatan enemmän yksinkertaisuutta - on hyvä että ruoat on helppo saada valmiiksi, eikä tarvita kovin monimutkaisia aineksia.

Lempiaamiaisekseni on muotoutunut vihersalaatti, tomaatti, kurkku ja paprika viipaloituna, keittokinkun viipaleita 4-6 kpl ja jos kotoa löytyy, yksi keitetty kananmuna. Olen huomannut että tällainen aamiainen pitää minut aika hyvin kylläisenä, eikä vie kohtuuttomasti kaloreita. Aamulla juon myös kupin neskahvia ja laitan sekaan punaista (juu!) maitoa ja vähän hunajaa. Koska en yleensä juo enempää kahvia päivän aikana, en ole tinkinyt tästä ylellisyydestä :)

Päivällisenä on nyt useana kertana ollut "kaalipataa" - eli uutta kaalia hienoksi suikaloituna, sipulia, joskus porkkanaa ja rasia kanajauhelihaa. Liha ja sipulit paistetaan ja sitten haudutetaan kaalit ja lihat sopivassa pannussa, niin kauan että kaali on ihanasti pehmentynyt. Mausteeksi laitan jo alkuvaiheessa kasvisliemikuution pieneen vesimäärään ja vähän vastajauhettua pippuria. Vihanneskeitot, nuudelikeitto, erilaiset salaatit joissa on joko keittokinkkua, tonnikalaa tai muuta vastaavaa "herkkuna" ovat myös suosikkeja. Kovin montaa eri ruokalajia emme siis ole vaihdelleet - mutta ehkä tavoite olisi, että näitä "lemppareita" tulisi enemmän. Kuten sanoitkin, ei ole hyvä että kangistuu liikaa kaavoihin. Vaarana voi tällöin olla totaalinen kyllästyminen. Yllättävää kyllä, en kuitenkaan itse ole kokenut tätä vielä, esimerkiksi tuo kaalipata maistuu aina vaan yhtä hyvälle. Mutta tässä on varmasti hyvä kuunnella omaa kehoaan, ja tarvittaessa laajentaa repertuaaria. Lehdistä ja kirjoista voi hakea inspiraatiota ja ohjeita.

Uskon että suurin syy siihen, etten ole kovin kyllästynyt toistuviin annoksiin on se, että välipäivinä syön kuitenkin muuta. Siitä syntyy monipuolisuutta ihan automaattisesti :)

Ai niin - oikeastaan paastopäiville suositellaan vain kahta ateriaa, mutta koska minä en kerta kaikkiaan pysty nukkumaan tyhjällä vatsalla, keitän yleensä illalla vielä mikroannoksen kaurapuuroa - ja laitan siihen vielä voisilmänkin. En ole varma päivän kalorimäärästä, voi mennä vähän yli 500:n. Mutta koska kerran jatkan laihtumista, eivät määrät ihan pielessä voi olla ;)

Sitten toinen kysymys. Mimi kysyi:

"Hei, löysin sattumoisin blogisi ja päätin kysyä sellaista, että onko sinulla ollut jotain muita intresseja viiskakkoseen kuin painonpudotus? Itse olen ollut tällä dieetillä vuodenvaihteesta ja nyt pitäisi uskaltaa mennä verikokeisiin testauttamaan kolesteroli ym. arvot. Painoa ei ole pudonnut kuin muutama kilo. Ja noudatan dieettiä niin, että aloitan suunnilleen ip:llä 17 aikaan ja lopetan sitten samaan aikaan seuraavana päivänä."

Kiitos kysymyksestä Mimi - me olemmekin olleet sitten tällä dieetillä yhtä kauan :) Omalla kohdallani suurin syy aloittamiseen oli kyllä painonpudotus. Lähtöpainoni oli - kuten bloggaamisen alussa paljastinkin - peräti 112 kiloa, joten toki kyseessä oli sitten jo muutkin kuin ulkonäköseikat. Isäni kuoli reilu vuosi sitten sydämen vajaatoimintaan joten tämäkin sai ajattelemaan vakavasti omaa terveyttä ja tulevaisuudenkuvaa. Harmittaa etten saanut omia veriarvoja tammikuussa, olisi sitten voinut verrata huhtikuussa otettuihin tuloksiin. Viime vuosi meni sen verran pellossa että luullakseni arvot olivat tammikuussa ihan mitä sattuu. Mutta esimerkiksi vielä huhtikuussa oli sokeri 6,2 eli aika korkealla. Monella juuri sokeriarvot ovat asettuneet tämän dieetin avulla hyviksi, toivon että minullakin ajan oloon tapahtuu parannusta. Kolesterolit ovat minulla aina olleet hyvät, mutta jonkin verran oli "paha" kolesteroli laskenut viime mittauksesta eli tulosta oli tässä tullut.

Painoa on tähän mennessä pudonnut noin 16 kiloa eli minulla tämä on toiminut todella hyvin. Mainitsit ettei sinulta ole tippunut kuin muutama kilo - voisiko olla että sinulla ei ehkä ole paljon pudotettavaa? Et maininnut lähtöpainosta mitään, mutta olen huomannut että ne, joilla on vain muutama liikakilo, joutuvat odottamaan kauemmin tuloksia. Mutta kuten tutkimukset ovat osoittaneet, viiskakkosella on lukuisia muitakin hyviä vaikutuksia kuin painonpudotus. Suosittelen lämpimästi sinulle ja kaikille tästä dieetistä kiinnostuneille tutustumista Michael Mosleyn kirjaan "5:2-dieetti, syö, paastoa ja elä pidempään". Se avaa dieetin muitakin terveysvaikutuksia selkeällä tavalla. Kirjasta löytyy muuten myös kivoja reseptejä paastopäivien ruokavalioon.

Mene rohkeasti vaan verikokeisiin - jälkeenpäin muuten harmittaa ettei tullut hankittua jotain mihin verrata myöhemmin! Ja kiva että olet löytänyt sinulle sopivan aikarytmin paastopäiville. Eihän kukaan estä tekemästä omaa jakoa päivälle, kunhan paastopäivä vain toteutuu!

Oho, tulipas tästä nyt pitkä teksti, toivottavasti jaksoitte lukea! Ja toki saa kysyä toistekin mitä vaan haluatte tietää. Vastailen parhaani mukaan :)



1 kommentti:

  1. Kaalipata kuulostaa todella herkulliselta! Vaikuttaisikohan hieman se, että olen juuri paastopäivällä ja pienenpieni näläntunne kurisee vatsassa... ;) Kokeiluun menee, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista