torstai 10. heinäkuuta 2014

10.7 2014

Sointuvan suhinatinnituksen säestämänä ajattelin teille taas pari riviä raapustaa. Pari viikkoa sitten napattu kesäflunssa meni minun osaltani suhteellisen vähillä oireilla ohi - tai niin ainakin luulin. Nyt on korvat olleet sen verran tukossa ettei tahdo kuulla kunnolla mitään, päässä on paineen tuntua ja pientä huimaustakin on ollut, todennäköisesti johtuu juuri noista korvista. Voi KÄÄK, olisi kamalaa menettää kuulonsa :( Meinaa kun tällainen tilapäinen "kuurouskin" on jo ahdistavaa..

Tämäkin viikko on sitten jonnekin melkein vierähtänyt. Työ- ja muukin tahti on ollut hitaanpuoleista, voimat ovat olleet vähissä. Maha on reistaillut, ollut turvoksissa kuin potkupallo, varsinkin syömisten jälkeen. Alemmat "naispuoliset" mahaosat ovat myös kiukutelleet, ja laittaneet siten lusikkansa tähän kurjuuden soppaan. Osa vaivoista on ohimenevää laatua, osa ilmeisesti sellaisia, jotka tulevat vaatimaan hieman tarkempia tutkimuksia. Ei vaan millään jaksaisi aloittaa nyt taas lääkärissäjuoksemisrumbaa. Mieluummin nauttisin kesästä, se kun rientää vauhdilla ohi.

Tänään on viikon ensimmäinen paasto, maanantai jäi väliin. Oli ajeltava 50 km päähän autoa katsastamaan, oli hirveä helle ja oma kunto hormonaalisista syistä kipeä. Paasto ei tuntunut järkevältä. Tai eihän sitä tiedä, olisinko ehkä saanut säälipisteitä katsastusmieheltä jos olisin pyörtynyt hänen jalkojensa juureen :D No, tällä kertaa ei sääliä tarvittu, auto meni sujuvasti läpi!! Huh, edes yksi asia toimii niinkuin pitää :)

Tällä viikolla olen miettinyt, kuinka suuri osuus tällä kuurilla on niihin ikäviin oireisiin, joita tässä kuukausien varrella on ilmennyt. Mistä sen voisi tietää? Tarkoitan, kun tekee muutoksia elintapoihinsa, saattaa keho reagoida voimakkaasti. Olin vain luullut, että reaktiot ovat ainoastaan positiivisia. Toisaalta, kun tehdään isoja muutoksia. miksei siitä voisi olla myös kielteisiä seurauksia? Raakel Lignell kertoi, että hänen massiivinen laihduttamisensa käynnistivät vaihdevuodet aikaisemmin kuin ehkä muuten olisi tapahtunut. Se on varmasti sivuvaikutus, jota kukaan dieetilllä olija ei haluaisi kokea. Tulevathan ne sitten aikanaan, mutta ei tarvitsisi tulla liian aikaisin kuitenkaan.

Mietin kuinka paljon kerron terveyteeni liittyvistä asioista. Mihin nämä tiedot päätyvät? Vain sellaisille, jotka itsekin hakevat vertaistukea ja ovat positiivisesti kiinnostuneita toisesta ihmisestä? Vai ilkeiden juoruajien liukkaille kielenkannoille?

Kerrottakoon nyt kuitenkin sen verran, että näiden kuukausien aikana olen taistellut vatsaongelmien kanssa, uusimpana oireena taipumus ummetukseen sekä vatsan turvotus. Muutama vuosi sitten todetut myoomat ovat ilmeisesti myös alkaneet nyt elämöidä, ja ovat olleet enemmän vaivaksi kuin aiemmin. Ovatko nämä vaivat lisääntyneet viiskakkosen seurauksena? Vai olisivatko ne pahentuneet muutenkin, esimerkiksi alati mukana seuraavan stressin takia? Sanottakoon, että vastaavia vaivoja on ollut muutama vuosi sitten, nimenomaan kesällä ja stressaavan kauden loppuvaiheessa. Stressi taitaa olla myrkyistä pahin, aiheuttaen monenmoista vaivaa ja tautia. Miten siitä pääsisi irti? Miten lakata huolehtimasta, mistä seuraava raha tulee, yrittäjän tulo kun ei ole vakio millään muotoa. Tarkemmin asiaa analysoidessa totean, että nimenomaan talous saa stressitasot kaakkoon. Eipä tässä oikeastaan juuri nyt muuta ole. Vaivojen kanssa tulee valvottua ja jälleen mietittyä pahimpia vaihtoehtoja. Tutkimallahan asiat saadaan selvitettyä, mutta kun täällä pensaassa on niin hyvä pitää päätä, vielä vähän aikaa. Ainoa vaan että siihen samaan pensaaseen ovat ängenneet myös ne luulot ja olettamukset :/

Tosiasiaksi luettakoon kuitenkin se, että 16 kilon painonpudotus on hyväksi terveydelle, vaikka se saisi aikaan mitä tahansa oireita. Hidas pudotustahti on myös hyvin järkevä, nopea dieetti voisikin sekoittaa kehon totaalisesti. Viiskakkonen on siis syytön, kunnes toisin todistetaan.

Oletteko te muut kokeneet terveyteen liittyviä negatiivisia reaktioita, joiden epäilette johtuvan dieetistä? Olisi kiinnostavaa kuulla :)

6 kommenttia:

  1. No niin, jos tämä tulisi nyt oikeata kautta tämä viestini. Sinun tuli perille, kiitos tsempeistä :)
    Kyllähän sitä kaikenlaista pientä kränää on ollut tämän viiskakkosenkin kanssa. Itselläni oli siis alussa se päänsärky, joka sitten korjaantui suolatasapainon hienosäädöllä. Sitten tuli hirveät vatsavaivat. Aamuyöstä heräsin kovaan vatsakipuun - tai oikeastaan en aluksi edes tajunnut, että se oli vatsakipua. Nukkumisesta ei tullut mitään, pyörin sängyssä ja kävelin ees taas ympäri huoneistoa. Sitten tajusin, kas kummaa, että vatsahan se jumitti, kun ruokavalio oli muuttunut. Ensihätään join aina paastopäivää seuraavana päivänä pari lasillista sooda- tai suolavettä. Jostain netin uumenista löysin ohjeen. Vatsa alkoi taas toimimaan ja tilanne helpottui kun lisäsin vielä pellavansiemenet ruokalistalle. Sitten turvotus, sekin tuli jossain vaiheessa kuvioihin. Toistaiseksi siihen on auttanut persiljavesi (yöks, tiedän) ja hiilareitten vähentäminen. No nuo olivat varmaan ne minun suurimmat murheeni, jotka jotenkin laitoinkin ruokavalion "syyksi". Keho huomasi, että jotain oli muuttunut ja se reagoi siihen omalla tavallaan. Stressillä on myös omat vaikutuksensa. Älä jää miettimään yksinäsi asioita vaan puhu niistä jonkun kanssa. Sekin jo helpottaa. Älä sure etukäteen, vaan tee jotain niiden suhteen. Varaat lääkäriajan tai mitä muuta tahansa. Mutta yökausien miettiminen ei tee hyvää kenellekään, eikä auta. No, tämänhän sinä tiedät, suo anteeksi kommenttini :)
    Ja eikös lauantaina ole täysikuu, niin ulvotaan yhdessä kohti kuuta :) Joka tapauksessa hienosti olet saanut painosi putoamaan ja tahtikin on ihan hyvä ja järkevä. Tsempityksin, Sirpa

    VastaaPoista
  2. Kiitos Sirpa <3 Mielenkiintoista että sinullakin vatsa reagoi noin voimakkaasti. Itselläni tiedän että ruoka- ja juomatottumukset olivat ennen aloittamista niin hunningolla, että ei kai oikeastaan pitäisi ihmetellä, jos keho joutuu totaaliseen kaaokseen kun yhtäkkiä ei tehdäkään enää mitä sattuu vaan aletaan kunnollisiksi :D Tänään kävin puntarilla ja olin varautunut vaikka mihin, kun tässä on pari viikkoa mennyt vähän puolisydämisesti paastoten. Yllätys olikin suuri kun lukemat olivat hyvät, 96,3 kg eli melkein tasan 16 kg on edelleen poissa. Jihuuu!!

    VastaaPoista
  3. Kyllähän vatsa reagoi yhtäkkisiin ruokavaliomuutoksiin, vaikkapa vain pellavansiementen lisäämiseen ravintoon. Olen nyt parina päivänä tehnyt minuuttisämpylöitä (ohje blogissani) aamulla, ja illalla senpäiväinen turvotus ja ilmaa vatsassa! Kasviksista saatu kuitu ei näin vaikuta.

    Stressi lisää kortisolitasoja, jolloin maharasvaa kertyy, eikä laihtumista tapahdu.Raha-asiat tietty ovat tärkeitä, mutta auttaako stressaaminen asioihin? Kannattaa miettiä järjen kanssa. Stressaamisessa on se huono puoli, että se saattaa "jäädä päälle", joten kannattaa yrittää aina rauhoittaa itsensä hengittämällä syvään ja suosimalla positiivisia ajatuksia, ellei kerran sille rahantulolle- ja menolle oikeasti voi mitään.

    Jos kortisolitaso on korkealla, fosfatidyyliseriinin pitäisi auttaa siihen. Esim. iHerb myy: http://www.iherb.com/search?kw=phosphatydylserine&sug=phosphatidylserine&x=0&y=0#p=1

    VastaaPoista
  4. Ai niin, tuo tinnitus: Omani parani kun harjoitin hiukan käsivarsiani (heiluttelemalla niitä aktiivisesti), niin, että verenkierto parani. Tinnitus loppui siihen.

    VastaaPoista
  5. Hienoa Laura, niin se vaan tippuupi vaikkei aina niin säntillinen olisikaan :) Se on sitten täysikuu ihan kohta, naiset! t. S

    VastaaPoista
  6. Mullakin meni muuten auto katsastuksesta läpi ilman huomautuksia! Se on aika mukava tunne, kun pikkasen kuitenkin aina jännittää vanhan auton puolesta. Ja tietenkin sen mukamas "ylimääräisen" rahanmenon puolesta, vaikka tietää, että turvallisuuteenhan siinä panostaa.

    Oletko muuten kokeillut koskaan meditaatiota? Esim. rentoutusmusiikkia ja valmiiksi ohjattuja meditaatioita saa lainata kirjastosta ja löytyy juutuubistakin. Harrastan niitä ajoittain, samoin kuin tuota piikkimattoakin :)
    T. Sirpa

    VastaaPoista